JACO BERVELING

Jaco Berveling (1957) is socioloog en als wetenschappelijk medewerker verbonden aan een onderzoeksinstituut in Den Haag. In 1994 promoveerde hij op een onderzoek naar macht, invloed en besluitvorming in de gemeente Amsterdam. Hij publiceerde over bijzondere boekenvondsten in het tijdschrift Boekenpost.

Zijn belangstelling voor verzamelen en bibliofilie resulteerde in Hebben is houden. Wat iedere verzamelaar en boekenliefhebber over zichzelf moet weten. In dit boek verdiept hij zich in de achtergronden van het verzamelen. Nederland kent enkele miljoenen verzamelaars. Wat drijft al die rangschikkers, oppotters en opstapelaars? Is het allemaal compensatie voor een ongelukkige jeugd?

Zo eenvoudig is het niet. Wie iets van verzamelen en bibliofilie wil begrijpen zal de vraag vanuit verschillende invalshoeken moeten benaderen. Berveling bekijkt het dan ook met een historisch/culturele, sociologische, psychologische, economische, biologische en filosofische blik. Alleen zo beginnen we iets van de Nederlandse "schraapkoorts" te begrijpen.

Het boek is gebaseerd op een uitgebreide literatuurstudie en verschillende interviews met boekenliefhebbers, verzamelaars en hamsteraars. Wie meer wil weten kijkt op:

http://sites.google.com/site/hebbenishouden/

BOEKEN VAN DEZE AUTEUR:

Hebben is houden. Wat iedere verzamelaar en boekenliefhebber over zichzelf moet weten
ISBN:9789059118690
€ 21.95

Lees meer > Bestel >