Metta de Noo

METTA DE NOO

Metta de Noo (Meppel, 1950) is na haar studie geneeskunde werkzaam geweest in de psychiatrie, in een leefgemeenschap voor meervoudig gehandicapten en in de jeugdzorg. Later is ze verpleeghuisarts geworden. Door haar contact met jonge verpleeghuispatiënten met een niet aangeboren hersenletsel is ze zich steeds meer gaan verdiepen in de neuropsychiatrie. Ze maakte de overstap naar de Geestelijke Gezondheidszorg om daar een ambulante en klinische afdeling neuropsychiatrie op te zetten.

Door toevallige omstandigheden werd ze klokkenluider in de zaak Lucia de B. Mede door haar inzet werd Lucia de Berk negen jaar na het begin van het proces, waarin zij als seriemoordenares was neergezet, geheel vrijgesproken. Haar ervaringen in de zaak Lucia de B., met de psychologische mechanismen die daarbij op de achtergrond speelden, heeft ze beschreven in het boek "Er werd mij verteld, over Lucia de B.".

Ook bij de rechtszaak Jansen Steur raakte Metta de Noo min of meer toevallig betrokken. De problematiek rond neuroloog Jansen was aanleiding om een boek te schrijven over de impact van onzichtbaar hersenletsel op gedrag. Beide boeken laten zien, hoe van iemand door aannames en vooroordelen een monsterlijk beeld gecreëerd wordt, waarin bijna iedereen gaat geloven. Maar niet gebaseerd op ware feiten. Zoals Lucia de B. geen heks was, zo is Ernst Jansen geen horrorarts.

Metta de Noo is gepensioneerd. Ze geeft lezingen over “brein en zijn” en over “miscommunicatie tussen recht en geneeskunde”. Ze is vrijwilligster van de Stichting Oude Muziek, en kijkt elk jaar uit naar het Festival Oude Muziek in Utrecht.

BOEKEN VAN DEZE AUTEUR:

Er werd mij verteld, over Lucia de B. De klok, de klepel en de klokkenluider
ISBN:9789059119741
€ 16.95

Lees meer > Bestel >

Frontaal
ISBN:9789461537423
€ 18.95

Lees meer > Bestel >