Carel  Brendel

CAREL BRENDEL

Carel Brendel (1949, De Bilt) is auteur van Het verraad van links. Hij werkte meer dan 35 jaar als dagbladjournalist. Hij behaalde zijn diploma gymnasium B op het Amersfoorts Lyceum. Daarna volgde hij een opleiding aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Na diverse werkzaamheden (onder meer als vrachtwagenchauffeur) begon hij in 1973 als sportverslaggever bij Het Parool. Als lid van de Amsterdamse stadsredactie volgde hij in 1980 de krakersopstand in de Vondelstraat en de inhuldiging van koningin Beatrix. Eind 1984 werd hij redactioneel medewerker van Vrij Nederland. Hij schreef daar de bijlage De stakers van 1955, een historische reconstructie van de Amsterdamse ambtenarenstaking van 1955.

In december 1985 werd hij redacteur binnenland/buitenland van de Amersfoortse Courant. Sinds mei 1987 werkt Brendel voor het AD (Algemeen Dagblad) in diverse functies. Hij was plaatsvervangend chef bijlagen, vormde met collega Theo Gerritse een journalistiek onderzoeksteam, verzorgde de wekelijkse pagina Keerpunt over maatschappelijke en geestelijke zaken, was algemeen verslaggever en opinieredacteur. Voor het AD maakte hij diverse reportages in Oost-Europa in de jaren na de val van de Berlijnse Muur. Tegenwoordig werkt hij als (parttime-) verslaggever voor de weekendbijlage.

Brendel heeft meegewerkt aan diverse historische fotoboeken van Uitgeverij Waanders: over de jaren ’40, ’60.’70 en ’80. Hij was een van de auteurs van het Socialistenboek, dat Waanders in 2008 publiceerde in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Het verraad van links schreef Brendel in 2007 uit ergernis over de opstelling van progressief Nederland tegenover intolerante uitingen van de islam. Het boek behandelt de verhouding tussen godsdienst en socialisme in Nederland, van de vrijdenker en afvallige predikant Domela Nieuwenhuis tot de huidige tijd. In oktober 2008 kwam een vernieuwde tweede druk uit. Als vervolg op zijn boek heeft Brendel een eigen website gemaakt met actuele artikelen.

Website: www.carelbrendel.nl

BOEKEN VAN DEZE AUTEUR:

Het verraad van links
ISBN:9789059117549
€ 19.95

Lees meer > Bestel >