In het gesteente van Ararat

ANTHONIE HOLSLAG :
IN HET GESTEENTE VAN ARARAT

ISBN: 9789059117945
Prijs: €19.95

OVER DIT BOEK:

De Armeense vervolging wordt beschouwd als de eerste volkerenmoord in de Twintigste eeuw en is de afgelopen jaren zowel in de wetenschap als in het publieke debat in belang toegenomen. Toch is er over de langdurige gevolgen van deze “vergeten genocide” weinig bekend. Hoe beïnvloedt zo ‘n gebeurtenis het wereldbeeld, de politieke standpunten en het dagelijkse leven van de slachtoffers en hoe gaan de overlevenden en nabestaanden hiermee om?

Anthonie Holslag geeft door middel van historische documenten, ooggetuigenverslagen, interviews, levensverhalen en secundaire bronnen antwoorden op deze vragen en schetst daarbij een beeld van een getraumatiseerde bevolkingsgroep wiens identiteit geheel door de genocide is doordrenkt. De analyse van de auteur is uitermate actueel. Het biedt namelijk openingen om het genocidale proces op een ander niveau te bestuderen en geeft tegelijkertijd de mogelijkheid om andere bevolkingsgroepen die zo een afschuwelijke gebeurtenis overleefd hebben – denk aan de overlevenden en nabestaanden van de geweldplegingen in Rwanda, Darfur, Bosnië Herzegovina, maar ook de Holocaust - beter te begrijpen en hun gedragingen, ideeën en politieke standpunten beter te verklaren.

“Genocide is meer”, zo stelt hij, “dan een politieke en misdadige gebeurtenis. Het is tevens een symbolische handeling die een specifieke betekenis met zich meedraagt.” Een betekenis die de slachtoffers en overlevenden in hun zelfbeeld integreren.

Kijk voor meer informatie op Anthonie Holslag

Reactie van lezers op het boek:

Beste Anthonie,

Gefeliciteerd met het uitgeven van je boek in het gesteente van Ararat. Met veel plezier heb ik het gelezen. Plezier in deze zin wil zeggen dat de details over de Armeense cultuur en gebruiken correct en precies worden weergegeven.

....

Verder viel me op dat je uitzonderlijk veel gevoel in je boek hebt gelegd, hetgeen zeer knap is. Echter ben je niet de wetenschappelijke invalshoek vergeten.

.....

Nogmaals heel erg bedankt voor je mooie boek en veel succes met nieuwe onderzoek.

.....

"In het gesteente van Ararat geeft je niet alleen veel informatie over armeniers. Er wordt veel inzicht gegeven over cultuur en daarbij horende gevoelszaken. Ik begin zaken als Culumborg nu ook beter te begrijpen. (Om over de politiek te zwijgen.) Dit boek is prettig leesbaar en leerzaam. Mooi bassisboek in de Antropologie."

Wendy Lof

Bestel >