Sprong in de Schemerzone

LUDO NOENS :
SPRONG IN DE SCHEMERZONE

ISBN: 9789461537805
263 pagina's
Verschijningsdatum: Augustus 2015
Prijs: €18.95

OVER DIT BOEK:

Rationele wetenschap en opzienbarende technologie hebben vandaag de wereld veroverd. In hun academisch milieu hebben eigenzinnige outsiders als dokter Elisabeth Kübler-Ross en doctor Timothy Leary de geleidelijke neergang van hun universitaire toppositie moeten ondergaan.

Hoogbegaafd en hooggeschoold – met vaak een typerend kinderlijke kant – gingen deze verstandsmensen onverwacht paranormale, mystieke en zelfs occulte denkbeelden verdedigen. Zij raakten in de ban van wat de Britse auteur Algernon Blackwood omschreef als, ‘die verschrikkelijke en betoverende kracht die hen buiten de menselijke soort lokt in de richting van obscure “andere dingen"'.

Orthodoxe academici hekelen dergelijke gezagsondermijnende andersdenkenden of zwijgen ze dood; men ervaart hen als een bedreiging voor het geconsacreerde rationele denken en de erkende machtsstructuren. Maar ‘de uitgestotene, de marginaal, de mindere,’ stelde cultureel antropoloog Victor Turner vast, ‘groeit vaak uit tot het geweten van de mens’…


Bestel >