PRESENTATIE VAN:

KADDIESJ - MARY VAN RODEN

 

Onder grote belangstelling van vrienden en bekenden presenteerde Mary van Roden op 24 april jl. haar debuutroman Kaddiesj. Van Roden liet tijdens haar presentatie zien waarom juist deze Raad in staat bleek om, in tegenstelling tot de Joodse Raad Amsterdam, een eigen koers te varen waarbij men het onderduiken stimuleerden. De visie, het leiderschap en de samenwerking tussen de leden van het dagelijks bestuur en het Enschedese verzet, maakte deze Raad uniek.

De Joodse Raad Enschede werd gedwongen tot het maken van keuzes waarvan de gevolgen niet direct zichtbaar waren, maar waarover met de kennis achteraf geoordeeld wordt. Aan het begin van de oorlog waren er in Enschede ongeveer 1371 Joden geregistreerd. Na de oorlog kwamen er ongeveer 500 terug. Het percentage teruggekeerde Joden bleek in Enschede tien procent hoger te liggen dan het landelijke percentage. Dit als gevolg van de koers van deze Joodse Raad.

‘Kaddiesj dient niet beschouwd te worden als de geschiedschrijving van de Joodse Raad Enschede maar als een vertelling. Het is mijn interpretatie van het verhaal,’ aldus Van Roden.


Vorige- Volgende

mary van roden kaddiesh

Mary van Roden: Kaddiesj
ISBN: 9789059117990
Prijs: €19,95