NIEUWSARCHIEF

Dit archief is niet up-to-date voor het meest actuele nieuws omtrent Aspekt en haar Auteurs bezoek de facebook van Uitgeverij Aspekt!

Lucia de B., Vaclac Klaus en zijn antwoord aan Al Gore, de nazi-misdaden in mei 1940 en de onderduikgeschiedenis van een oud kamerlid.

Een rijke oogst deze dagen. Nederland is een juridische dwaling rijker, de zaak rond Lucia de B. Metta de Noo was de stuwende kracht achter haar vrijlating en zij is nu met haar boek gekomen, Er werd mij verteld, over Lucia de B., met een voorwoord van Maarten ’t Hart. (ISBN 978-90-5911-974-1 Paperback € 16,95 ) Natuurlijk speelde en speelt dit alles groot op in de media. Metta de Noo zal te gast zijn bij Sylvana Simons. Haar verhaal is een dubbel verhaal; dat van Lucia en het verhaal binnen haar eigen familie, die nauw betrokken was bij de zaak. Een echte aanrader dus voor wie alle ins and outs wil weten. Voor ieder die sombert over het klimaat is het boek Blauwe planeet (niet groen) van de president van Tsjechië, Vaclav Klaus, een aanrader. Klaus was dissident onder het communisme, en nu in het milieu. Een boek dat zeker veel stof zal doen opwaaien. Voor de meidagen is het boek Ik beschuldig van Jagtenberg van belang. Dhr.Jagtenberg breekt een lans voor de Nederlandse soldaten uit mei 1940, en is kritisch tegenover de Sectie Militaire Geschiedenis. De Duitse SS gebruikte de Nederlandse jongens als levend schild. Interessant is ook het werk van onze auteur Kolthoff, oud PvdA-kamerlid, Veilige afstand, die in een opmerkelijk boek terugkijkt op zijn onderduikgeschiedenis. Naast een persoonlijk relaas is het ook een bespiegeling over onze herinnering. Voor de liefhebbers van kunst is het boek Niet alles is kunst een echte aanrader. De auteurs, Diederik Kraaijpoel, Willem L. Meijer en Lennaart Allan nemen de lezer mee naar het snijvlak van de discussie. Een drievoudig betoog dat u niet mag missen!.

Na bevrijdingvan Ingrid Betancourt: Amsterdam centrum van hergroepering propaganda Farc.

Colombiaanse minister van defensie bekritiseert boek van Nederlandse Hispanist Robert Lemm

Op 31 januari meldt de grootste Colombiaanse krant El Tiempo dat de FARC zich hergroeperen in Europa, en wel in Parijs, Brussel en Amsterdam. Het bericht werd een dag later door de Nederlandse pers overgenomen. 
El Tiempo is eigendom van de familie van Juan Manuel Santos, de Minister van Defensie die op 1 maart 2008 verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Raúl Reyes, leider van de guerrillabeweging. Robert Lemm vertaalde de op avontuurlijke wijze ontdekte autobiografie over Raúl Reyes en voorzag het van een inleiding. Deze uitgave van Uitgeverij Aspekt was een wereldprimeur. Minister Santos publiceerde onlangs zíjn versie van de bevrijding van Ingrid Betancourt, die door Reyes was gegijzeld. Santos claimt voor zich haar bevrijding op 2 juli 2008. Bij de presentatie van zijn boek JAQUE AL TERROR, waarin hij trots zijn heldendaden vermeldt, noemde minister Santos de Nederlander Lemm, die hij verwijt in het boek over Reyes te doen alsof de Operatie Phoenix (de bevrijding van Betancourt) nooit had plaatsgevonden.

Dat Amsterdam nu in verband gebracht wordt met propagandabijeenkomsten van de FARC, heeft daar mogelijk mee te maken. 

Juan Manuel Santos staat kandidaat voor het presidentschap van Colombia.

Wild Geraas

Dat was even schrikken in de Telegraaf van 21 november. Het boek van Arnold Jan Scheer werd besproken: Wild Geraas. Mijn wonderlijke reizen met Sinterklaas en Kerstman. Hier wordt duidelijk dat Sinterklaas van oorsprong niet alleen een kindervriend is, maar ook eeen soms griezelig mythologisch verschijnsel: 'het is een vreemde zeker...die verdwaald is zeker'. Scheer heeft zijn reis naar de historische Sinterklaas op Youtube gezet.
November is altijd een drukke verschijningsmaand. G Pertüz schreef de prachtige dichtbundel Ongevat verlangen. Dit is echt een boek voor een verstild herfstmoment. Guus Dijkhuizen, de man achter het legendarische blad Gandalf publiceerde Dag van zure appels, een opmerkelijke verhalenbundel.
Tymen Trolski liet de mei '68 roman Karl Marx Universiteit het licht zien en Herman Verweij neemt ons te voet mee naar Assisi in Een reis is nooit gelopen.
Natuurlijk is er ook weer veel verschenen voor de geschiedenisliefhebbers, zoals de politieke biografie van Adenauer van Sam van Clemen, en Luik, augustus 1914 van Jules Brabers en Rob Lemmens.

Jezus-Caesar-Skull and Bones

 

Aspekt heeft een naam hoog te houden daar waar het gaat om het doorbreken van mythen. Dat begon al met het boek van Francesco Carotta, Was Jezus Caesar? De Italiaanse wetenschapper ontdekte dat WAT wij weten over de historische Jezus, in feite gebaseerd was op het leven van de Romeinse keizer Julius Caesar. Koert ter Veen liet zijn licht schijnen op De Tempeliers. Hij liet zien dat hun vermeende rijkdommen deels een hoax waren, en dat de Paus en Vorst zo hun eigen redenen hadden om af te rekenen met deze geheimzinnige orde. Von Retyi stond stil bij de loge van de Skull and Bones. Hij greepterug op nieuwe bronnen uit het begin van de 20ste eeuw, waarbij tegenstanders van Skull and Bones waren ingeslopen in The Tomb, het macabere hoofdkwartier op de Yale-University. De vondsten die daar gedaan werden, werden  vervolgens nieuw geïnterpreteerd. Typerend voor Aspekt is ook dat er uitgerekend vanuit Duitse hoek nieuw licht op het Drama van Putten kwam in En God zal alle tranen drogen. De Telegraaf besteedde bijna een pagina groot artikel aan dit verslag uit Ladelund, alwaar de mannen van Putten heen gedeporteerd waren. Een aangrijpend verslag.

Harmoniemodel van Boetzelaer versus Wilders

 

Geheel in het licht van de huidige politieke actualiteit  nam Prof.mr.Olaf Baron van Boetzelaer de pen op tegen het verkwanselen van het christen-democratisch principe in de politiek. Waarom wordt het ‘harmonie-model’ niet meer in stelling gebracht, tegen bijvoorbeeld het populisme van Geert Wilders? En waar is het harmoniemodel, nu Balkenende niets doet aan de toegankelijkheid van de Westerschelde? Wat voor een éuropees signaal’ wordt hier afgegeven? Interessante vragen in het boek Crises! Een Christen-democratische analyse en remedie. Christjan Knijff staat stil bij een andere historische mythe, van Edith Cavell. Wat was haar rol in het verzet tegen de Duitsers in 1914-1918, waarom stierf zij voor het vuurpeloton, en was zij ‘de engel’, zoals velen haar zagen? Aansluitend aan de serie De Grote Oorlog, onder redactie van Hans Andriessen, Leo Dorrestijn en Perry Pierik, is dit weer een mooie aanwinst

Tot slot  berichten oud nrc-journalist Peter Schumacher en Gerard de Boer over De zaak  Aernout, en de hardnekkige mythes rond een Indische moord. Wat gebeurde er nu echt op 27 februari 1948 te Lembang, een stadje op West-Java. Hoe kwam de rehabilitatie van Aernout tot stand, en wat was de rol van Minister Guusje ter Horst? Veel interessante thema’s dus bij uitgeverij Aspekt, het wordt een boeiend najaar voor lectuur! Ook voor de verzamelaars, die hun hart kunnen ophalen met het boek van Berveling, Hebben is houden,  wat drijft de verzamelaar, met een mooi portret van Boudewijn Büch, die ook in Gevlogen Paradijsvogels van Ron Moerenhout en de verschillende boeken van Frans Mouws, zo mooi geportretteerd is bij Aspekt.  Voor de historische liefhebber is er tevens een CD-rom uit over de Slag om de Ginkelse Heide, getiteld: De verdediging van de Ginkelse Heide (isbn 978-90-5911-916-1).

 

7 april 2009 - Veel presentaties deze week: In Amstelveen werd het nieuwe boek uit de CIDI-serie van prof. Dr. van Praag ten doop gehouden. Prof. Brands en Ronny Naftaniel ontvingen het eerste exemplaar. Het was een informatieve bijeenkomst met ruimte voor vragen en discussie na afloop. De dag daarop, 7 april, werd bij het Oranjefonds te Utrecht het boek Juliana van Bert van Nieuwenhuizen ten doop gehouden. Ook hier een goede opkomst. De auteur zette uiteen waarom hij met Cees Fasseur van mening verschilt over de historische rol van Koningin Juliana.
Veel blijvende persaandacht is er verder voor Vals plat in de Oeral. Een zoektocht naar de oostgrens van Europa. Het Friesch dagblad (Henk van der Laan) sloot op 4 april aan bij de lange reeks zeer gunstige recensies.
Vandaag verscheen van de hand van Marc Vermeeren het boek Adolf Hitler, zwerver, soldaat, politicus. Die boek behandelt de periode 1908-1923. Net als in het eerste deel van deze Hitler-serie heeft de auteur zeer diepgravend onderzoek verricht, onbekende feiten naar boven gebracht en vergissingen rechtgezet.

1 april 2009 - Uit Bogota komt het volgende nieuws tot ons: De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft aangekondigd het lichaam van een omgekomen gijzelaar terug te geven aan de Colombiaanse autoriteiten. In ruil daarvoor vragen zij om de stoffelijke resten van twee van hun gesneuvelden leiders: Raul Reyes en Ivan Rios. Het maakt duidelijk welke belangrijke rol Reyes binnen het FARC speelde. Door toeval is Hispanist Robert Lemm voor Aspekt in het bezit gekomen van de niet gepubliceerde autobiografie van Reyes. Zijn boek hierover zal binnenkort verschijnen.

Op punt van verschijnen staat op ook de biografie over Koningin Juliana van de hand van Bert van Nieuwenhuizen. Dit boek, waarover reeds in het Reformatorisch dagblad een voorpublikatie verscheen, zal zeker stof doen opwaaien. Het boek gaat in debat met de Juliana-visie van historicus Cees Fasseur. Volgende week is er een presentatie van dit boek in Utrecht (zie agenda op deze site). De aangekondigde Juliana biografie van J.G.Kikkert staat ook op het punt van verschijnen. Een presentatie is er ook van het boek van Prof. Dr. H.M van Praag, Joden-haat en Zions-haat, een drama in vijf bedrijven. (zie agenda). Dit boek is uitgegeven in de serie CIDI-informatiereeks (Centrum Informatie Documentatie Israel) Een van de centrale stellingen van de auteur is dat Zions-haat de zelfde gevaarlijke en dodelijke potentie heeft als het traditionele anti-semitisme. Dit boek is uiterst actueel gezien het debat over het recente Gaza-conflict.

Belangrijk voor de mei-dagen zal ook het boek van Dieter Alpheo Müller worden: En God zal alle tranen drogen. Dit boek, een historische roman, handelt over de razzia van Putten en haar gevolgen. De Frankfurter Allgemeine Zeitung was zeer lovend over het Duitse origineel van dit boek.

31 maart 2009 - Dit weekend overleed Dr. Arthur Stam. Stam was een zeer productief schrijver in het fonds van de uitgeverij en een vriend van Aspekt. Jarenlang was hij steun en toeverlaat met betrekking tot het Bulletin Tweede Wereldoorlog. Ook voerde hij de Communisme-bibliotheek in de kelder van de boekenbunker achter Aspekt. We wensen zijn nabestaanden heel veel sterkte.

Het boek van Gounod over François Mitterrand is alom met bijzonder veel lof besproken. Het manuscript werd bij Aspekt via derden aangeboden, onder contract gebracht en gedrukt. Daarna maakt de auteur zijn werkelijke identiteit bekend. Aspekt handhaafde vervolgens het pseudoniem.
20 april - Na optreden van Bert van Nieuwenhuizen met zijn Juliana-boek bij VPRO-OVT is nu ook het boek van de historicus J.G. Kikkert over Juliana verschenen. Jan Hoedeman concludeerde in de Volkskrant al dat het een rijke oogst is aan Oranjeboeken. Verder verschijnen de eerste mei-dagen boeken: zoals Emerson Vermaat met Het Ribbentrop-Molotov Pact 1939, prelude tot de tweede Wereldoorlog. Ook een groot overzichtswerk over alle militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog van de hand van G. Kellner is zojuist verschenen.
22 april - Zoals iedereen kon zien in de nieuwe zomeraanbieding gaat de nieuwe historische roman van Ivo Knottnerus bij Uitgeverij Aspekt verschijnen. Centraal in dit boek staat het avontuurlijke en turbulente leven van Renaissance schilder Paolo Veronese. Leuk detail is dat Knottnerus eerste roman zojuist in het grieks is verschenen met een schilderij van Veronese op het omslag.

Zie: http://www.livanis.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=301976

28 maart 2009 - Bij Aspekt zijn de afgelopen weken een aantal interessante boeken over de Tweede Wereldoorlog verschenen:

Bevrijdingskind. Zoektocht naar mijn echte ouders is de eerste autobiografie van een 'bevrijdingskind'. Zijn moeder was veertien tijdens de bevrijding en werd hevig verliefd op een Canadese militair. Dit bleef niet zonder gevolgen. Zij moest haar kind echter direct na de geboorte afstaan en Tom kwam terecht in een pleeggezin. Op zeventienjarige leeftijd kreeg hij te horen dat hij 'geadopteerd' was.

In En God zal alle tranen drogen. De razzia van Putten en haar gevolgen van de Duitse schrijver Dieter Müller wordt beschreven wat er met de mannen van Putten gebeurde, nadat ze door de Duitsers in oktober 1944 gevangen werden genomen.

De dilemma's waar de Joodse Raad in de Tweede Wereldoorlog voor stond worden duidelijk in de tragische geschiedenis Kaddiesj van Mary van Roden. Het is het verhaal van Gabriël Salomons, de secretaris van de Joodse Raad te Enschede. Hij zette zich in zijn gemeenschap te beschermen, maar tekende daarmee zijn eigen doodsvonnis.

Marc Vermeeren schreef het tweede deel van zijn Hitler-biografie: Adolf Hitler. Zwerver, soldaat, politicus (1908 - 1923). Het beschrijft Hitlers vertrek uit Linz naar Wenen (1908), zijn verhuizing naar München (1913), zijn belevenissen in de eerste wereldoorlog (1914-1918) en zijn bliksemcarrière als politicus in de bittere naoorlogse jaren in de Duitse Weimarrepubliek (1919-1923).

En over de aanloop tot de Tweede Wereldoorlog schreef Emerson Vermaat. Het Molotov-Ribbentrop pact van 1939 tussen Rusland en Duitsland maakte deze oorlog mogelijk.

Maar ook over andere onderwerpen verschenen opmerkelijke boeken: In Martin Ros vijftig jaar op wacht: schetsen over een boekenfanaat schrijven verschillende auteurs over hun contact met deze fenomenale figuur, jarenlang de opmerkelijkste stem in de Hilversumse ether.

In Clash aan de Coolsingel: de wegbereiders van Pim Fortuyn van Jan Booister wordt beschreven wat er achter de schermen gebeurde, toen Leefbaar Rotterdam onder leiding van Pim Fortuyn vanuit het niets de belangrijkste machtsfactor in het Rotterdamse college van B en W werd.

En voor wie in de meivakantie afstand wil nemen van de dagelijkse beslommeringen is Intriges en schandalen aan het Spaanse hof van schilder - auteur Adrian Stahlecker warm aan te bevelen. Het is een geschiedenis van de Spaanse monarchie van de katholieke koningen, Isabella van Castilië en Ferdinand van Aragon tot de huidige koning Juan Carlos aan de hand van anekdotes die zeker niet allemaal in de officiële annalen zijn opgetekend.

22 mei 2009 - De zomer dient zich aan en Aspekt zorgt voor bergen met leuke en interessante boeken voor de komende maanden. Voor de reizigers onder ons met historische belangstelling is het boek van Ankie Nolen: Het land der katharen een aanrader. Toen de auteur in 1995 voor het eerst de ruïnes van Montsegur en Peyrepertuse zag, was dat de start van een lange liefde. Inmiddels woont de auteur ook in dit gebied en is haar boek over de katharen uitgegroeid tot een standaardwerk. De derde druk is nu verschenen. Ankie Nolen maakt in haar boek duidelijk dat de Katharen zichzelf zagen als de opvolgers van Jezus Christus en terugwilden naar het vroegchristelijke geloof, vooral gebaseerd op het Nieuwe Testament en in het bijzonder het Evangelie van Johannes. Moed was voor de Katharen de grootste deugd, lafheid erg verwerpelijk. Met opgeheven hoofd gingen zij dan ook hun dood tegemoet, toen het Vaticaan de brandstapels deed ontvlammen in zuid-Frankrijk. In het boek van Ankie Nolen zijn alle belangrijke en heilige plaatsen van de katharen opgenomen.

Wie in de Middeleeuwse sferen wil blijven, zal zeker gecharmeerd zijn van het werk van Guus Pikkemaat. Dhr. Pikkemaat is oud hoofdredacteur van De Gooi en Eemlander. Jarenlang reisde hij naar Frankrijk om het kleurrijke leven van Eleonore van Aquitanië in beeld te brengen. Hij doet dit met veel sfeergevoel. Maar het is ook een uitnodigend onderwerp. Koningin Eleonore was een vrouw met een opmerkelijke zelfstandigheid. Zij liet haar oren niet naar haar man hangen, en klom op tot de hoogste regionen van de politieke macht. Zij werd dan ook vaak in de minneliederen van haar tijd bezongen. De reacties in de pers waren bijzonder positief. Het NRC-handelsblad schreef een paginalange recensie, en ook het geschiedenistijdschrift Kleio was meer dan positief. Recentelijk verscheen van Guus Pikkemaat ook de biografie over Jeanne d'Arc, als waardige opvolger van zijn eerste werk voor Aspekt.

Op de Erasmusuniversiteit werden in mei de nieuwe delen gepresenteerd van De Grote Oorlog, kroniek 1914-1918. Onder leiding van Hans Andriessen konden we weer rekenen op een grote opkomst en interessante lezingen, o.a. over de slag bij Tannenberg en de Fischer-controverse. Het wachten is nu op deel 20, met daarin extra veel foto’s en het register van alle delen samen. Overigens is dit niet het einde van de serie. In samenspraak met Stichting Studie Centrum Eerste Wereldoorlog is besloten de serie voort te zetten. De serie heeft momenteel zijn plaats prima verworven tussen de canon van de Eerste Wereldoorlog literatuur. ‘Grote variatie, prachtig’ kopte het veteranentijdschrift Checkpoint. Het aardige aan de serie is dat er niet alleen aandacht is voor de grote algemene lijnen, zoals ook in het zojuist onder redactie van Perry Pierik verschenen dikke boek Ten oorlog, van Waterloo tot Verdun , maar dat er ook aandacht is voor kleine, meer lokale geschiedenissen, zoals het artikel van leo van Vliet, over het geallieerde oorlogskerkhof in Vlissingen: Een altijd durend denkbeeld.